torstai 18. kesäkuuta 2015

 NÄIN VILLA MARIKA SAI ALKUNSA

17.4. Marika kirjoitti minulle näin:  "Mulle teet 1:12 talon tuolla kattosydeemillä". Olimme keskustelleet eräästä talosta, ja sen kattorakenteesta. Kolme päivää myöhemmin ensimmäiset luonnokset olivat valmiina. Siltä pohjalta sitten edettiin.

Tähän perusmalliin tuli vain pieniä muutoksia projektin edetessä. Talo sai "kottaraisen pöntön" tai pikemminkin keskitornin, joka jatkuu Ulko-oven, parvekkeen ja yläikkunan jatkeena katon osaksi. 



Edessä oli erilaisia pikkuosien valmistusta, ulko-ovet, ranskalainen parveke, ikkunat portaat jne. Nämä ja näiden suunnittelu vei melkoisesti aikaa. Ensiksi 17 ikkunaa, kaikki samanlaisia, 6-ruutuisia. Jotta valmistaminen olisi helpompaa, kehittelin työkalun, jossa osat liimattiin toisiinsa. Tulos oli hyvä, eikä ikkunoissa ole suuria eroja toisiinsa nähden. Ovet, kaikki kaksi + parvekkeen pariovi. Nämä piti sovittaa tyylillisesti toisiinsa, vaikka ovatkin luonteeltaan täysin erilaisia. "Paraatiovi" keskellä taloa, keittiön ovi toisella sivustalla ja "paraatioven" yläpuolella oleva parvekkeen pariovi.

Samaan aikaan, kun rakentelin näitä, suunnittelin portaita. Aluksi täyspitkiä takaseinälle. Ei näyttänyt oikein hyvältä, siis taitto keskelle. Pieni mutta iski, mutta, mutta... selvittiinhän siitäkin. Kun suunnittelee nukketaloa, tai mitä taloa hyvänsä, pitäisi portaikko suunnitella pääpiirteiltään jo tässä vaiheessa. Tämän talon mitat olivat parittomalle askelmäärälle suunnitelta. Siispä taitto ei ole keskellä, vaan toisessa puolikkaasta on yksi askel enemmän kuin toisessa.

Pidemmittä puheitta, mennäänpä rakennusaikaiseen kuvagalleriaan:



Alussa oli vaneri, saha ja minä, ja siitä jalostui nukketalo, Villa Marika...


...ja se sai erilaisia persoonallisia elementtejä, kuten tämän ranskalaisen parvekkeen...


...ja se sai muotoja ja yksityiskohtia...




...valaistut portaat...




... lasiseinät olohuoneen ja porraskuilun välille...



... ja tietysti sähkön hallintakeskuksen, josta voidaan ohjata valoja kerroksittain. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti